'BABEL' Base de dades multilingüística dels noms populars de les plantes silvestres d’Europa.

El llatí es l’idioma universal dels botànics. Deixant de banda els canvis taxonòmics necessaris, a vegades difícils de seguir, el llatí es persistent i serveix d’enllaç lingüístic. Els botànics d’arreu del món s’entenen perquè els noms de les plantes són comuns i perquè la primera publicació vàlida d’una espècie es fa en llatí. En aquest sentit, el sistema binomial de Linné va ser un gran llegat difícil de substituir.

Però no hem d’oblidar els noms locals que s’han utilitzat durant segles, diferents en cada país, cada regió, o en cada vall o poble en alguns casos. ¡ A vegades aquests noms són pura poesia i no els podem perdre !. Ja que sóc anglès estic més familiaritzat amb els noms anglesos, però crec que deu passar el mateix en d’altres països. Els noms tradicionals de les nostres plantes silvestres amaguen fragments d’història, cultura popular, bruixeria i medicina, i constitueixen un altre llegat, d’un altre valor si voleu, però tant preuat com el que ens va donar Linné en el servei a la Ciència.

En el meu desconeixement, encara no conec exactament amb quantes llengües estic intentant treballar. A Ethnologue (en el darrer recompte) sembla que n’hi ha unes dues-centes. Les que he trobat fins ara es llisten al final, amb diverses de les fonts proporcionades per moltes persones, amb algunes de les quals he contactat per la xarxa. ¡ Moltes gràcies a tothom !.

Des de que vaig començar aquest projecte, estic especialment content d’haver pogut comptar amb Roger Whitehead, que té interessos coincidents amb els meus, i m’agrada dir que ara hem unit el nostre esforç dividint-nos la feina de la següent manera: en Roger tracta a fons les llengües "britàniques": Anglès, Escocès, Irlandès, Galès, Manx i Cornuallès (excloent les illes franceses del Canal). Jo em faig càrrec de la resta d’Europa però amb menys profunditat. Ens agradarà rebre notícies vostres si podeu afegir quelcom a les nostres dades o si podem ajudar-vos amb les dades que fins ara hem aplegat. Esperem que aquestes dades tindran moltes aplicacions en el futur.

El nostre agraïment a les persones que han respost recentment a la nostra petició d’ajuda, entre altres a:
 

Alessandro Alessandrini Raino Lampinen  Jaume Ollé 
Vera Besse  Lennart Nilsen  Rolf R. van de Pavert
Marco Bleeker  Pavel Pisa  Brane Vries 
Rob Heijman Boris Turk Mehmet Pojon 
Toomas Kukk  Barbara Weninger James L. Reveal 
Stig B. Neilsen  Carlos Aguiar Vladimir Vladimirov 
Wouter Pilger Gonzalo Fernández Borrajo Aart Voswinkel 
José Manuel Sánchez  Girolamo Giardina Francois-Jean Blanc 
Anna-Lena Anderberg Milan Jovanovic Turcsányi Gábor 
Brian Bonnard  Michael Kleih  Yvon Brochet 
Lodewijk van Duuren Henriette Kress  Ali Kandemir 
Jeff Humm  Urmet Lee  Juan Carlos Baiges 
Nicholas J. A. Williams Jose Matas Rubi Mary Cassidy
Susanne Starke-Perschke Jordi Pietx Sverre Bugge Davidsen
Andreas Athanassopoulos Michel H. Porcher et al. Andrés Lozoya
Lumir G. Janku Bernard Blion Bernhard Luft
Nanni Falconi

Bibliografia i llista de fonts

[els nombres entre parèntesi són el nombre de taxons pels quals hem pogut trobar el nom fins ara]